Quantcast
Channel: Styrud
Viewing all 150 articles
Browse latest View live

Ett helhetsåtagande vid Kville bangård

$
0
0

Kville bangård utgör en viktig knutpunkt för godstrafiken i Göteborg. Här sker magasinering, uppställning, växling, tågbildning och förbigång av tåg. Den nya Marieholmsbron som byggs över Göta Älv och dubbelspårutbyggnaden av Hamnbanan kommer att medföra ökat tryck på Kville bangård. Bangården byggs nu om för att möta kraven på ökad kapacitet och klara fler samtidiga tågrörelser, längre tåg och högre hastigheter.

Inför ombyggnad av bangården måste en del elkablar flyttas, bland annat de kablar som hängt på järnvägsbron över Hjalmar Brantingsgatan. Styrud fick uppdraget att som helhetsåtagande hitta en lösning för att flytta kablarna från bron till en betydligt säkrare placering under mark.

Karta över Kville bangårdKville bangård – klicka på bilden för större format.

 

Från problemställning via projektering till färdigt på kort tid

Styrud inledde med att projektera för ett önskat ledningsläge under vägen. Sedan följde geoteknisk undersökning och man utförde sonderingsborrning med hjälp av styrd borrning. Sonderingen gav positivt utfall och det var klart för genomförande av själva ledningsdragningen. Två stycken parallella 300 meter långapilothål borrades och 7 stycken 125-rör drogs in i vartdera hålet. Av dessa 14 rör är hälften tomrör, som nu ligger redo för ev. framtida bruk. Klok framförhållning i ett samhälle som ständigt behöver fler uppkopplingar av olika slag!

Rasmus Krantz var Styruds projektledare vid Kville och han är nöjd med både genomförande och resultat. Tiden var en kritisk faktor, man ville komma igång med ombyggnaderna. Och styrd borrning vid järnväg kan vara en utmaning, i och med att signalerna som positionerar borrhuvudet kan störas, men detta är ett projekt som gått som på räls…

 – Från att vi fick frågeställningen i september till inkopplat och klart i december har vi hunnit med väldigt många moment utan att tappa fokus på kvaliteten säger Rasmus. Vi har projekterat, planerat, undersökt, engagerat underentreprenörer och utfört själva ledningsbyggandet, utan att tappa tid i något skede. Vi har till och med varit parkarbetare och ansat buskar utefter vägen!

I totalåtagandet ingick allt, från att riva ge gamla ledningarna som var monterade på bron till att ombesörja att de nya kom på plats och kopplades in. Att lägga ut uppdrag på totalentreprenad blir allt vanligare och Styrud har byggt sin organisation för att kunna erbjuda helhetslösningar. Och är man som entreprenör med från början, kan en del omvägar undvikas.

  •  – Det är en stor fördel att vi som entreprenör får möjlighet att komma in i ett tidigt skede i ett projekt. Ju mer delaktiga vi är i processen, ju bättre förutsättningar för slutprodukten vi levererar, konstaterar Johan Blomdahl som är regionchef på Styrud.

Läs mer om Trafikverkets projekt vid Kville bangård hos Trafikverket.

 

Vill du veta mer!

Läs mer om Schaktfritt ledningsbyggande på Styruds vis och hitta en kontaktperson nära dig.
Klicka här!

The post Ett helhetsåtagande vid Kville bangård appeared first on Styrud.


Styrud sätter nytt rekord. Igen.

$
0
0

Kommunal VA-anslutning till Björnön i Västerås

Björnön ligger i Mälaren alldeles vid södra änden av Västerås flygplats. Ön är naturreservat sedan 60-talet och ett populärt utflyktsmål för Västeråsare med lust på utomhusaktiviteter. Här finns löparspår, badplatser, skidbacke, husvagnscamping, en semesterby och en restaurang. Målet är att Björnöns funktion som stadsnära frilufts- och rekreationsområde ska stärkas och utvecklas samtidigt som öns naturvärden ska säkras och skötas på ett ändamålsenligt och hållbart sätt. Som ett led i den ambitionen förnyas vatten- och avloppsnätet i området.

Västerås stad har via sin entreprenör Peab beställt en ny VA-anslutning mellan fastlandet och Björnön och Styrud fick förtroendet att genomföra ledningsdragningen från flygplatsen vid Hässelösundet, under sjöbottnen, till Björnöns midja. En sträcka på drygt 900 meter i delvis okända markförhållanden.

Björnön ledningssträcka

Ledningssträckan Björnön-Hässelösundet-flygplatsen. 921 meter.

Till den här ganska tuffa uppgiften användes en D100-maskin, en av de större borriggarna för styrd borrning. Magnus Norrström, projektledare på Styrud, såg två stora utmaningar i projektet:

  • – Bara längden på borrningen var ju en utmaning i sig och vi visste dessutom att vi skulle förbi två tuffa partier med sten och berg, som kunde sätta käppar i hjulet, säger Magnus.

  • Borrningen utfördes från ön mot fastlandet och efter framgångsrik pilotborrning skulle nästan en kilometer 315 mm skyddsrör dras med tillbaka. Att lägga ut en kilometer rör inför hemdrag är ingen självklarhet – det tar ju rätt mycket plats! Ett påbörjat hemdrag vill man helst inte avbryta, eftersom det finns risk att det fastnar, men här fick lösningen ändå bli att dela upp röret i två delar och pausa för att svetsa på den andra halvan. Hemdraget lyckades och med det var ännu en rekordborrning från Styrud ett faktum; 921 meter styrd borrning med D100 under tre dagar i februari.

  • Stolt trio

  • Det blev sent på kvällen, men här står tre nöjda borrexperter: 

    Kristoffer Möhlenbrock, Tobbe Söderström och Nisse Westberg.

 

  • – Detta är den längsta borrningen som gjorts med den typen av maskin, säger Magnus Norrström nöjt och gläds med den stolta trion som genomförde rekordborrningen: Kristoffer Möhlenbrock, Nisse Westberg och Tobbe Söderström.

  • Efter att skyddsröret kommit på plats återstod ett par dagars arbete med att dra in de 4 slangarna för vatten- och avlopp i skyddsröret, innan teamet packade ihop och drog vidare till nästa utmaning.

  • – Kunden är nöjd och vi själva är väldigt stolta, avslutar Magnus.

Vill du veta mer!

Läs mer om Schaktfritt ledningsbyggande på Styruds vis och hitta en kontaktperson nära dig:
Klicka här!

The post Styrud sätter nytt rekord. Igen. appeared first on Styrud.

Självfall i problematisk geoteknik

$
0
0

Gunnilse är en liten ort som ligger ca en mil nordost om Göteborg lite vid sidan av miljonprogrammens förortsbebyggelse. ”Livet på landet, nära staden!” Här finns mest ombyggda fritidshus och kataloghus blandat med äldre bebyggelse och inga flerbostadshus eller hyreslägenheter. Kommunen har planer på att utveckla området med både fler bostäder och butiker och väg 190 som går genom samhället, ska få en ny sträckning och mer trafiksäker utformning. Förändring i bebyggelse och vägnät påverkar den ”osynliga” infrastrukturen under mark och innebär ofta både omläggning av ledningar och nya dimensioner.

NCC har fått i uppdrag av Trafikverket att bygga ut väg 190, Gråbovägen, och har i sin tur uppdragit åt Styrud att anlägga en ny spillvattenledning med självfall för inkoppling på befintligt nät. Det rör sig om 50 meter rör under Äsperedsgatan och traditionell betongrörstryckning var den ursprungliga planen, som dock ganska snart måste skrotas då det visade sig att geotekniken hade en alltför hög skjuvhållfasthet.

FlygfotoFlygfoto över området i Gunnilse. Borrlinjen inritad med sänkbrunnen till vänster.

Viktor Johansson är projektledare hos Styrud och har varit med om att ta fram en alternativ plan.

  • – Det här blev utmaningar på flera sätt, säger Viktor. Det rör sig om ett precisionsjobb för en ledning med lågt självfall i ganska svåra markförhållanden, där bland annat gamla fyllnadsmassor ligger packade i marken.

Lösningen blev att augerborra ett grövre skyddsrör (1016 mm) som sedan infordras med ett PE450-rör, som ”pallas upp” inuti stålröret till rätt fall på 3,6 ‰. Borrningen går under vägen och trafiken kunde rulla på, helt opåverkad under de två veckor som arbetet med augern pågick.

Augerborrning GunnilseAugerborrning i Gunnilse.

För att koppla ihop den nya ledningen med den befintliga på 7 m djup, anlades en sänkbrunn som sadlades över den befintliga ledningen. Projektet komplicerades av att det fanns både kablar och en gjutjärnsledning där brunnen skulle sänkas. Skada på kablaget skulle innebära både stora olägenheter och leda till höga bötesbelopp. Brunnens placering fick därför förskjutas ett par dm för att säkra befintliga installationer.

SänkbrunnSänkbrunn sadlas över befintlig spillvattenledning.

Med sänkbrunnen på plats borrades ett hål i brunnen, där stålröret sedan gjuts in i konstruktionen.

  • – Arbetena med sänkbrunnen har tagit ungefär 2 veckor och det har varit ganska mycket runt omkring att ta hänsyn till, säger Viktor, som nu när ett ganska komplicerat uppdrag närmar sig slutet är mycket nöjd med resultatet.

  • – Det är ett gott samarbete med erfarna yrkesarbetare, konstaterar han.

 

Vill du veta mer!

Läs mer om Schaktfritt ledningsbyggande på Styruds vis och hitta en kontaktperson nära dig.
Klicka här!

Läs mer om NCC:s uppdrag här.

The post Självfall i problematisk geoteknik appeared first on Styrud.

Geoteknisk undersökning mitt i Göteborg

$
0
0

Kärnborrning sätts kanske främst i samband med prospektering i mineralrika områden norrut i landet, men är givetvis en effektiv metod även för geoteknisk undersökning för andra ändamål än brytfyndigheter.

ÅF Infrastructure AB jobbar just för högtryck med de stora infrastrukturprojekt som planeras i Göteborg och man går naturligtvis grundligt tillväga. Inför tunnelbygge är det ju viktigt att känna till hur förutsättningarna ser ut under marken och Styrud har fått uppdraget att utföra kärnborrning i Renströmsparken för att ta reda på hur det förhåller sig. Renströmsparken, eller Näckrosdammen som den oftare kallas, ligger vid Korsvägen i hjärtat av Göteborg. En av alla anläggningar som kom till i samband med jubileumsutställningen 1923.

Styruds arbetsplats i Renströmsparken

Arbetsplatsen i Renströmsparken.

Andreas Israelsson är Styruds projektledare på plats i Göteborg, tillsammans med erfarna borrarna Johan Eriksson och Borys Godun. Borriggen är en Diamec 262, en väl inkörd, elhydrauldriven och miljövänlig kärnborrigg.

  • – Vi har tagit upp 52 meter orienterade borrkärnor med wireline-system, berättar Andreas. Kärnorna har en diameter på 50 mm och ligger nu i prydlig ordning i trälådor för geologerna att ta itu med.

  • Andreas Israelsson och borrkärnorna

Andreas Isrealesson visar upp några av borrkärnorna

Styruds uppdragsgivare är Ulf Christensson som är geolog och fältplanerare på ÅF. Varken kärnborrning eller Styrud är nya bekantskaper för Ulf, som tidigare arbetat med prospektering och då stött på Styrud i de sammanhangen.

  • – Borrkärnorna har flera fördelar, förklarar Ulf. I en första omgång karteras de och vi får fram information om krosszoner och sprickriktningar bland annat. Eftersom kärnorna finns kvar, utgör de också referensmaterial för att stödja de modeller och tolkningar vi kommer fram till och de kan också komma att användas för andra studier längre fram.

Hålet som borrats är 54 meter djupt och 76 mm i diameter. Vanligen gjuter man igen borrhålet efter genomförd kärnborrning, men den här gången har man valt att plugga igen och låsa hålet med ett lock, för att i framtiden ha möjlighet att kunna återkomma till samma borrhål.

Arbetet pågick under en vecka, inklusive etablering och avetablering. Styruds team fick beröm av Ulf Christensson för att ha hållit en prydlig arbetsplats och lämnat en snygg, återställd yta. Ingen åverkan i Göteborgarnas park!

Ordningen återställd.

Ordningen återställd.

 

Vill du veta mer om bergarbeten?

Här kan du läsa mer om bergarbeten och hitta kontaktpersoner i olika delar av landet.

The post Geoteknisk undersökning mitt i Göteborg appeared first on Styrud.

Styrud rekryterar verkstadsmekaniker till Herrljunga

$
0
0

Fredrik Ström, verkstadschefDet är stor efterfrågan på våra tjänster och det ställs höga krav på maskiner och utrustning. Service och underhåll är nyckeln till att hålla maskineriet igång med så få avbrott som möjligt. Och blir det trots allt haveri, förväntas snabba åtgärder.

Styruds anrika verkstad i Herrljunga är vida känd för sin skicklighet både vad gäller underhåll och reparationer och inte minst för sina banbrytande idéer till nyutveckling av tekniken. Nu söker vi ännu en verkstadsmekaniker till teamet i Herrljunga.

Läs mer om tjänsten under Aktuella jobb.

I Styruds tidning Påhugget nr 3, 2009 finns en artikel om verkstaden. Den finns att läsa här.

 Fredrik Ström, verkstadschef

 

The post Styrud rekryterar verkstadsmekaniker till Herrljunga appeared first on Styrud.

Nu går vi under jord i Varberg

$
0
0

Utefter kusten norr om Varberg byggs just nu en 18 km lång överföringsledning, som ska skapa förutsättningar för kommunen att expandera med nybyggnation och plats för fler invånare. Vi har tidigare berättat om projektet här på styrud.se.

Borrplats VäröPD100 borrigg etablerad vid Värö.

Planering och förberedelser har pågått länge, men nu är det ledningsbyggande i praktiken som gäller. I området Värö-Åskloster är det just nu mycket aktivitet och några hundra meter av  vad som ska bli totalt 18000 meter ledning är på plats under mark. Vid industrijärnvägen mot Värö har nära 300 meter VA-schakt både grävts och återställts. En liten bit därifrån finns en stor PD100 borrigg för styrd borrning etablerad och ett pilothål på 400 meter är borrat, redo att rymmas upp och anpassas för ledningen som är i diameter 450 mm.

Första pilotenFramme! Första pilothålet borrat, ca 400 meter långt.  

I Åskloster ska ett av projektets 7 pumphus ligga och här pågår arbete med att anlägga en sänkbrunn som är 4,5 meter i diameter och som kommer att få ett djup på 8 meter.

Sänkbrunn ÅsklosterSänkbrunn i Åskloster.

 

Läs mer om projektet hos Vivab.

 

För ytterligare information, välkommen att kontakta:

Görgen Johansson, projektansvarig Styrud Ingenjörsfirma
Tel: 0706-95 86 33
E-post: gorgen.johansson@styrud.se

Michael Fransson, projektledare VIVAB
Tel: 0757- 27 40 34
E-post: michael.fransson@vivab.info

 

 

 

 

The post Nu går vi under jord i Varberg appeared first on Styrud.

Möbelhus i Bromma torrläggs med hjälp av Styrud

$
0
0

Dagvattenledningar med otillräcklig kapacitet ställer till med bekymmer för Mio Möbelhus i Bromma. Möbler på nedervåningen, som ligger ca 3 meter under markytan, befinner sig emellanåt med tassarna i vatten. En ny dagvattenledning och ett underjordiskt vattenmagasin för överskottsvatten ska bli lösningen på de återkommande problemen med översvämning.

Haga Mark & Anläggning AB står för utförandet av de översvämningsskyddande åtgärderna och har anlagt ett vattenmagasin efter holländsk modell under parkeringen utanför butiken. Magasinet är 30×4 meter och rymmer 250 kubik vatten.

Vattenmagasin för 250 kubikUnder parkeringsplatsen anläggs vattenmagasin för 250 kubikmeter på en yta av 30 x 4 meter

Dagvattenledningarna går under taket genom butiken och Styrud fick uppdraget att genomföra schaktfri ledningsdragning från vattenmagasinet, genom väggen in till butiken. Fastighetens källarvägg befinner sig 6 meter innanför ytterväggen och att gräva den sträckan var inget genomförbart alternativ. Hammarborrning utfördes med skyddsrör på Ø 219mm fram till väggen och därefter användes en pixeborr för att via skyddsröret genomföra håltagning i väggen innanför.

  Pixieborr placerad ovanpå liggarbalkPixieborren placerad på hammarborriggens liggarbalk för håltagning i källarväggen.

  • – Det här var ett lite annorlunda projekt, konstaterar Andreas Israelsson som är Styruds projektledare vid projektet i Bromma. Men det är kul med utmaningar och att få vara med när det kommer till att tänka lite utanför ramarna.

Den nya ledningen ansluts till vattenmagasinet utanför, som kommer att verka som ett mellanlager när vattenmängderna är för stora. Utloppet är i mindre dimension än inloppet och vattnet lämnar magasinet successivt när överflödet dragit undan. Det finns även en backventil som hindrar vattnet att ta sig tillbaka in i fastigheten.

Håltagning i vägg för dagvattenledningOvanför plastskynket i hörnet blir det håltagning för den nya ledningen.

 

Vill du veta mer!

Läs mer om Schaktfritt ledningsbyggande på Styruds vis och hitta en kontaktperson nära dig.
Klicka här!

The post Möbelhus i Bromma torrläggs med hjälp av Styrud appeared first on Styrud.

Största riggen för styrd borrning nu hos Styrud

$
0
0

En av landets största borriggar för styrd horisontell borrning står nu med skånsk mylla under larverna. På onsdagen ankom en splitter ny PD100 borrigg direkt från fabrik i tyska Wenden-Gerlingen till Åkarp. Riggen görs nu startklar för sitt jungfrujobb.

Ny arbetshäst i stallet

En ny arbetshäst i Styruds stall. PD100 har anlänt från Tyskland.

Behovet av ledningsbyggnad ökar i samhället, både när det gäller att ersätta gamla, uttjänta ledningsnät och att dra helt nytt för tätorter som expanderar. Johan Blomdahl är regionchef på Styrud och har inblick i upphandlingar och förfrågningar gällande ledningsbygge.

– Vi märker helt klart en ökad efterfrågan på ledningsbygge generellt, men framför allt en ökning av frågor som gäller större dimensioner och längder och vi har sett behovet att komplettera vår maskinpark med ännu mer kraft och större muskler.

Styrud arbetar sedan något år tillbaka tillsammans med VIVAB i ett partneringsprojekt med syfte att förlägga 18 km överföringsledning utefter kusten norr om Varberg. Långa sträckor ska borras och det är varierande markförhållanden. (Läs mer här!)

  •  – Man kan säga att projektet med ledningen mellan Bua och Getterön var den utlösande faktorn, som gjorde att styrelsen beslöt att investera i en ny, riktigt kraftig maskin, säger Johan. Efter ett par veckor i Skåne, kommer riggen att vara engagerad i VIVAB:s projekt av och till ända fram till sommaren 2017.

  • Styruds PD100 har anlänt

PD100 är avlastad och förbereds för sitt första uppdrag.

PD100 är en AT-rigg utrustad med dubbel rotation, vilket innebär att den kan borra i riktigt tuffa markförhållanden. Att den sin kapacitet till trots är kompakt i sin utformning och dessutom anpassad efter hårt ställda miljökrav gör den mycket användbar även i stadsmiljö.

  • – Styrud är en kraft att räkna med i större och mer komplicerade jobb i tuffare material, hälsar Johan, som är mycket nöjd med den nya investeringen och vad den innebär i form av ännu bättre erbjudande till kunderna.

Att den nya riggen bemannas med personal från Styrud med många års erfarenhet och stor kompetens, innebär att det är en svårslagen enhet som nu larvar in på den svenska marknaden.

 

Teknikintresserad?

Läs mer om riggens prestanda på Prime Drillings hemsida.

Vill du veta mer!

Läs mer om Schaktfritt ledningsbyggande på Styruds vis och hitta en kontaktperson nära dig.
Klicka här!

The post Största riggen för styrd borrning nu hos Styrud appeared first on Styrud.


Nya Värtahamnen står tryggt på borrade pålar

$
0
0

Centralt i Stockholm ligger Värtahamnen, där 4 miljoner passagerare och 1,7 miljoner ton gods passerar varje år. Det 100-åriga hamnområdet behöver moderniseras och utvecklas för att klara utökad fartygstrafik till Finland, Baltikum och Ryssland, samtidigt som det råder ett aldrig sinande behov av byggbar mark i ett Stockholm som växer i en takt av 35 000 nya invånare per år. Nu flyttas hamnen längre ut i vattnet och lösningen på Stockholms hamns behov av ett funktionellt och miljövänligt område för transport och logistik, innebär också att mark för centralt, attraktivt bostadsbyggande frigörs. I Norra Djurgårdsstaden planeras det totalt för 12 000 nya bostäder!

Uppdraget att bygga en ny och större pir i Värtahamnen gick till Aarsleff och projektet har pågått sedan sommaren 2013. Det ligger en stor utmaning i att genomföra projekt i det här formatet, med bibehållen pågående verksamhet i hamnen!
Det nya hamnområdet får en yta av 85 000 m² med 5 rejält tilltagna kajplatser runt en 1 200 m lång pir. Projektet har föregåtts av noggranna undersökningar av geotekniken och batymetrin. Utbyggnad sker med stålspont som väggar, innanför vilka det fylls på med massor, och betongplattan kommer att vila på ett 90-tal pålar. (Tillvägagångssättet beskrivs 3:5o min. in i filmklippet från Stockholms hamn längre ned på sidan.)

De flesta pålarna slås ned, men på en del ytor ligger berget för nära bottnen för att det ska vara möjligt och det är här som Styrud kommer in i bilden med sina borrade metoder. Styrud har etablerat sin största rigg för pålborrning, en RG16 T i Värtahamnen – en bjässe som i sig själv väger ca 60 ton och med hammare, pilot och borrsträng tillkommer ytterligare 8 ton.
20 stycken RD-pålar i dimension 813×22 mm borras ned och förankras en meter ned i friskt berg; längderna varierar mellan 14 och18 meter. En av pålarna borras med riggen placerad på kaj och för de resterande placeras riggen på en Jackup rigg – ”en ponton med ben” – ute i vattenbassängen.

Pålborrning från kajkanten.

Borrning från kajkanten.

– Nyckel till framgång har varit ett nära samarbete med Aarsleff vid planeringen av arbetet, säger Stefan Löfving som är Styruds projektledare i Värtahamnen, och inte minst en riktig djupdykning i projektets arbetsmiljö och kvalitetrisker, fortsätter han.

– Att hantera pålar som väger 20 ton st på vatten i en trång hamnbassäng är en logistisk utmaning med extra allt!

Borrning från jackup ponton

Borriggen ombord på jackup-riggen

Styruds del av detta jätteprojekt blir klart på knappt 3 veckor mitt i semestertider och den nya piren i sin helhet kommer att färdigställas under 2016. Stockholms stad får mark till nya stadskvarter och den nya hamnen blir både mer miljöanpassad och mer effektiv med plats och logistiklösningar för både större och fler fartyg.

 

Länkar:

Stockholms Hamn, text och film om utvecklingen i Värtahamnen (tillvägagångssätt vid 3:50 i filmen).

Stockholms stad skriver om utvecklingen av Norra Djurgårdsstaden

Aarsleff skriver om sitt projekt.

 

Vill du veta mer

För ytterligare information om projektet i Värtahamnen kontakta:
Stefan Löfving – Projektledning
MOBIL 0705-51 36 68 E-POST stefan.lofving@styrud.se

Läs mer om Grundläggning på Styruds vis och hitta en kontaktperson nära dig:
Klicka här!

The post Nya Värtahamnen står tryggt på borrade pålar appeared first on Styrud.

Rekrytering pågår! Borrare i västra och södra regionerna.

$
0
0

Stora satsningar på infrastruktur och stort behov av Styruds tjänster.

Styrud bygger vidare på organisationen för att möta marknadens behov. Trenden går mot totalentreprenader och allt större uppdrag och vi behöver fler duktiga yrkesarbetare för att leverera efterfrågade tjänster, i synnerhet inom ledningsbyggande när det gäller region Väst och Syd.

Läs mer om att jobba som borrare på Styrud här.

IMG_1877

The post Rekrytering pågår! Borrare i västra och södra regionerna. appeared first on Styrud.

Vi syns på VA-mässan!

$
0
0

Tisdag till torsdag den 27-29 september arrangeras VA-mässan på Elmia i Jönköping och samtidigt pågår Fjärrvärmemässan och Avfall & Återvinning i samma arena. ”Branschens viktigaste mötesplats med ett komplett utbud” enligt arrangörerna.

Vad vore väl VA utan ledningar! En enda röra, så klart! Styrud medverkar på VA-mässan och presenterar bästa metoderna för ledningsbyggande. Schaktfritt ledningsbygge är skonsamt för miljö och ekonomi och med Styrud som entreprenör, finns resurser att ta ett helhetsgrepp och få ledningen på plats med rätt metod för varje del av sträckan.

Besök oss i monter B05:90!

VA-mässan

 

Välkommen att titta förbi och prata en stund!

Aktuellt just nu är bland annat Norra kuststammen – 18 km överföringsledning i Varberg – ett storprojekt som drivs i samverkansform. Vi berättar gärna mer!

PD100 – landets största rigg för styrd borrning – nyligen levererad från Prime Drilling i Tyskland. Styruds senaste investering, som ger helt nya förutsättningar att genomföra styrda borrningar. Vi berättar gärna mer!

Hämta din biljett här och välkommen till Styrud på Elmia den 27-29 september!

The post Vi syns på VA-mässan! appeared first on Styrud.

Ledningsbygge i den skånska myllan är ju enkelt! Eller…?

$
0
0

“Liten tuva kan välta stort lass” lyder ett gammalt ordspråk. ”Stor sten kan kröka ett helt borrhål”, konstaterar vi på Styrud och passar på att citera Billy Oceans 80-talsdänga; “When the going gets tough, the tough get going”… 
När det inte går riktigt som planerat, är det en trygghet att det finns resurser att ta till.

Södra stambanan mellan Malmö och Lund är en av landets mest trafikerade järnvägssträckor med ca 460 tåg per dygn. För att öka kapaciteten och förbättra punktligheten ska dubbelspåren nu bli 4 och spåren ska dessutom sänkas 6 m under marknivå. Inför den planerade utbyggnaden krävs en hel del förberedelser och bland annat måste en gasledning i området flyttas. Det är Swedegas som äger den högtrycksledning som ska få nytt läge och Styrud fick förtroendet att genomföra uppdraget med hjälp av schaktfria metoder.

DSC_0022b300 meter gasledning placerad på halmbalar i väntan på installation.

I maj påbörjades ledningsbyggandet vid Åkarp, ett projekt som skulle visa sig innehålla flera utmanande överraskningar och generera ett och annat förtida grått hårstrå. Knappt 300 meter stålrör i dimension Ø650 mm med utvändig beläggning av skyddande fiberbetong skulle ned på ca 13 meters djup. Adam Ravn, Styruds projektledare vid Åkarp, säger:

  •  – Det här är egentligen ett uppdrag som är vardagsmat i Styruds värld. Men ibland är det som att det går troll i en del saker.

Sonderingsborrningen gav vid handen att materialet var väl lämpat för styrd borrning och en 45-tons borrigg, Vermeer D100, valdes till utförandet. Inledande maskinstrul frestade på tålamodet, men ett första pilothål borrades och ett bypassrör kom på plats; ett Ø 220 mm stålrör som ska användas temporärt då gasen kopplas om.

Borrning av andra pilothålet för den stora gasledningen inleddes med gyro som styrsystem, men markens hårdhet gjorde att styrningen misslyckades. Istället valde man att genomföra borrningen med ordinarie styrsystem nattetid, då trafiken på järnvägen var mindre intensiv och signalstörningarna från järnvägen mindre kännbara. Hålet rymdes upp i två steg till Ø 800 mm och hemdrag av den ordinarie gasledningen påbörjades. Tvärstopp! Röret fastnade och fick lossas med hjälp av tungbärgare. Hålet rymdes upp ännu ett steg, till Ø 900 mm, men med samma nedslående resultat.

  •  – Sonderingsborrningen hade uppenbarligen inte gett oss hela sanningen. Olika hårdhetsgrad med flinta och kalksten omväxlande med mjuka material har gjort att piloten tagit den enklaste vägen och skapat ett par extra krökar på vägen, berättar Adam. Det hårda materialet var tillräckligt motsträvigt för att stå emot rymmarna, som tog samma väg som piloten.

  •  – Det är i ett sådant läge som det känns lite extra gott att ha tryggheten i en stor organisation, där det finns både kunskapsbank att ösa ur och resurser att ta till, konstaterar Adam.

Det krävdes ännu mer kraft. 45-tonsriggen byttes ut och ersattes av en helt ny 100-tonsrigg; PD100 från Prime Drilling i Tyskland. Detta är en av Sveriges största riggar för styrd borrning, som var på väg till Varberg där ett annat av Styruds stora projekt pågår; Norra kuststammen – 18 km överföringsledning. PD100 fick i stället stanna till i Åkarp.

 DSC_0106    DSC_0104
100-tons borrig från Prime Drilling på plats med muddhantering.

Efter ett par veckors välbehövlig semester, var det dags för nya tag. Den nya riggen levererades och slutmontering och injustering pågick under en hektisk vecka.

Inte nog med att hård flinta krökt hålet på den planerade borrsträckan, även leran orsakade problem.
 – Alla vet väl hur gummistövlar ser ut när man gått över en lerig åker; stora kakor sitter fast och det blir jättetungt, förklarar Johan Blomdahl, regionchef på Styrud. Precis så såg utrustningen ut, som fastnade redan innan den nått fram till stenen.

Med PD100 startklar, kopplades en s.k. holeopener på 1000 mm till; en rymmare som är bestyckad med ”cutters” i hårdmetall, som har till uppgift att mala ned berg och sten. Holeopenern fungerade bra – den rymde upp den hårda flintan utan att fastna i leran – och på 3 dagar var sträckan avklarad. För säkerhets skull kontrollerades hålet med en specialtillverkad tolk och efter att den gått igenom utan problem var det äntligen dags för gasledningen. Spänningen var stor, när stålröret slutligen kopplades till…

SAM_3518  DSC_0095
1000 mm holeopener, PD100 borrigg och bärgare gav seger över lera och flinta.

Med 2 bärgare och 3 mobilkranar som matade fram och centrerade röret från rörsidan, och Styruds egen PD100 som drog på andra sidan järnvägen, kom gasledningen slutligen på plats. Hålet höll sig fint och det behövdes egentligen ingen stor dragkraft. 10 timmars jobb, sedan var det klart.

Glädjen var stor och sällan har väl hämtpizza smakat så gott, som efter det lyckade hemdraget genom den osannolikt motsträviga ”skånska myllan”. Nu återstår för kunden att koppla ihop rören med sin anläggning och sedan är det fritt fram för nya järnvägsspår.

  • Den oväntat motspänstiga skånska myllan gjorde att projektet tog längre tid än beräknat. 14 veckor för att vara exakt. Men skam den som ger sig.

    Adam Ravn, Styruds projektledare, hälsar till borrteamen som emellanåt kämpat i motvind:

  •  – Vi har lärt oss mycket på vägen och det är ett sådant fantastiskt bra teamwork! Problem som uppkommer tacklas som en utmaning och det är ingen som ger upp. Hela tiden jobbas det fram nya lösningar.

  • ”Viljans seger över materien” får bli det uttryck som sammanfattar och avslutar berättelsen om den trilskande gasledningen i Åkarp.

Vill du veta mer!

Läs mer om Schaktfritt ledningsbyggande på Styruds vis och hitta en kontaktperson nära dig.
Klicka här!

The post Ledningsbygge i den skånska myllan är ju enkelt! Eller…? appeared first on Styrud.

Styrd borrning för fjärrvärme under Glomma

$
0
0

Fredrikstad Fjernvarme AS bygger ut sitt fjärrvärmenät och på sin väg från Sagbakken skole och industriområdet Lisleby korsar den nya drygt 3 km långa ledningssträckan älven Glomma. Styrud fick förtroendet att som ett helhetsåtagande stå för ledningsbyggandet för den sträcka som avser passage under älven.

Uppdraget genomfördes med den senaste borriggen i Styruds maskinpark, en 100-tons PD100 från Prime Drilling med enastående kapacitet för styrd borrning i tuffa förhållanden. Med PD 100 följer också ett avancerat recyklingsystem av borrmudd – för återvinning av mudd som innebär att borrvätskan återvinns och leds tillbaka till borrstängerna och mängden blöta massor att transportera bort hålls till ett minimum.

Sammantaget blev det tre parallella borrningar som utfördes under Glomma; ett mindre hål för fiber och styrkablar plus två skyddsrör på 710 mm för fjärrvärmerören.

  •  – En utmaning med detta, har varit de begränsade arbetsytorna på båda sidor om älven, berättar Viktor Johansson som var Styruds projektledare i Fredrikstad.
    – På ena sidan finns fabrik med pågående drift och inte tillräckligt med utrymme att härbärgera 300 meter rör och på andra sidan finns bostäder, samt en grönyta som kommunen vill bevara. Efter planering och samråd med beställaren, blev lösningen att vända på de ursprungliga borrplanerna och i stället placera borriggen på fabriksområdet på Lisleby och borra i riktning mot bostäderna i Sellebakk. Rören fick vi lägga ut och hantera med största försiktighet i en smal gång genom skogen, berättar Viktor.

Rören i skogen.   PD100
Rören ligger redo i skogen och PD100 jobbar på andra sidan älven.

Det var många moment som försiggick samtidigt på liten yta och ett invecklat pussel för att hålla tidplanen. I ena änden av den smala tillgängliga ytan i skogen svetsades skyddsrör ihop, levererade i 12-meterslängder från Powerpipe i Göteborg. Samtidigt på andra sidan skogen svetsades 18-meters fjärrvärmerör ihop och kontrollerades med täthetsprov och röntgen, för att slutligen muffas och infordras i skyddsrören.

  •  – Vi använde oss av norska underleverantörer för svets- och installationsarbeten, men det är en stor fördel att jobba med helhetsåtagande, menar Viktor Johansson. Enkla beslutsvägar och beställaren har bara en entreprenör att förhålla sig till.

Under tiden som förberedelser pågick, genomfördes en första pilotborrning med gyroutrustning och expert från Holland. Information om borrhuvudets läge matas till maskinen kontinuerligt för styrning av borrhålets riktning och djup. Borrlinjens största djup är på ca 30 m fr marknivå. När piloten var gjord, drogs ett 140-rör med tillbaka, för kablar och fiber.

Ytterligare två pilothål borrades och dessa rymdes först upp i ett steg innan själva hemdraget med skydds- och fjärrvärmerör, som genomfördes med en rymmare på 1000 mm kopplad framför rören.
Borrningen genomfördes på 4 veckor, väl inom tidplanen.

 

Vill du veta mer?

Läs mer om Schaktfritt ledningsbyggande på Styruds vis och hitta en kontaktperson nära dig:
Klicka här!

 

The post Styrd borrning för fjärrvärme under Glomma appeared first on Styrud.

Styrud rekryterar platschef till Lomma

$
0
0

kollegorStyrud söker en platschef till kontoret i Lomma – navet för Styruds verksamhet i region Syd. 

Det händer mycket i södra Sverige, kommuner i tillväxt och samhällen utvecklas, och det innebär stort behov av Styruds tjänster. Nu vill vi befästa och visa vår närvaro och potential ännu mer i regionen.

Du som söker bör ha minst tre års erfarenhet från en arbetsledande position inom entreprenadbranschen och VA. Och givetvis både ansvarsfull, social och kommunikativ.

Den här rekryteringen sker i samarbete med Framtiden. 
Läs mer om tjänsten och ansök via framtiden.se

The post Styrud rekryterar platschef till Lomma appeared first on Styrud.

Styrud tar ledningen under Göta Älv

$
0
0

Under hösten har Styrud utfört ytterligare ett ledningsbygge under Göta Älv. Den här gången på uppdrag av Göteborg Energi Nät AB, som nu har en ny uppsättning kablar på plats mellan ställverken i Orrekulla på Hisingen och Blixås på fastlandet.

Det här senaste uppdraget omfattade en sammanlagd ledningssträcka på ca 2100 meter, varav 1800 meter utfördes med styrd borrning fördelat på 7 delsträckor. Sträckan under älven är 450 meter lång och ledningarna ligger ungefär 7 meter under älvens botten, 14 meter under ytan.

Styrd borrning under Göta ÄlvStyrd borrning under Göta Älv med D100 borrigg.

Styruds flitiga ledningsbyggande utgjorde i det här fallet en liten extra utmaning, eftersom det som ett resultat av ett tidigare uppdrag åt Göteborg Energi Nät AB redan finns ledningar på samma plats. Nu gällde det att undvika konflikt med de befintliga ledningarna och det nya hålet placerades ca 2 meter längre ned. För att garantera borrlinjens exakta position utfördes mätningarna från en båt som är specialutrustad med GPS kopplad till motorn för att kunna hållas stilla i fix position. Hemdraget gjordes nattetid för att inte störa verksamhet och biltrafik för de industrier som ligger på fastlandssidan, då de 450 meter långa rören drogs fram på vägen utanför.

Redo för nattligt hemdrag under älvenLedningarna utlagda, redo för nattligt hemdrag.

På fastlandssidan passerar borrlinjen både motorled och järnväg och som alltid när det gäller arbete i närheten av järnväg ställs höga krav på säkerhet och stabilitet. Toleransen för rörelser i rälsen ligger på 5 mm; praktiskt taget nolltolerans. Här blev det nattarbete och kontinuerlig mätning. Trig stod för kontrollmätning och mätte som mest en rörelse på 2 mm. Klart godkänt.

Fredrik Johansson har varit Styruds projektledare för projekt Orrekulla-Blixås och han är över lag nöjd.

– Hemdragen har gått fantastiskt smidigt, med förvånansvärt liten dragkraft, säger han och passar på att strö lite beröm över dem som genomfört projektet:

– Borrteamen på de båda riggar vi använt, en D60 och en D100, är erfarna och duktiga. Och våra underentreprenörer Svanesunds Rör, Trig, Trollhättan slamsugning och AG Entreprenad har absolut levt upp till förväntningarna. Då vill det gärna bli bra, konstaterar Fredrik.

Lars Preinfalk är nybliven arbetschef på Styrud och kommer närmast från Trafikverket och Svedavia med gedigen erfarenhet från stora projekt i bagaget. Projektet vid Orrekulla-Blixås är Lars pilotprojekt i Styrudkläder och han instämmer i Fredrik Johanssons positiva sammanfattning.

– Jag tycker att vi ska jobba lite som indianer, säger Lars. Helst kunna smyga fram tyst och fint och ingen ska se att vi varit där…

När det gäller korsande av Göta Älv, kollar vi med Anders Jacobsson, arbetschef i Göteborg som varit i bolaget i närmare 20 år. Han gör en liten mental nostalgitripp och drar sig till minnes tidigare borrningar som genomförts under älven och börjar räkna…

– På rak arm kommer jag på 12 projekt där vi kört styrd borrning under Göta Älv, säger Anders efter en kort stunds funderande och räknar upp ledningar på sträckan mellan Kungälv och Göteborg för både fjärrvärme, el, fiber, gas och vatten.

Vi gissar på att Styrud har rekord i antal håltagningar under älv. I alla fall under Göta Älv.

 

Vill du veta mer?

Läs mer om Schaktfritt ledningsbyggande på Styruds vis och hitta en kontaktperson nära dig:
Klicka här!

 

The post Styrud tar ledningen under Göta Älv appeared first on Styrud.


Kärnborrning för ledningsbygge vid Käppalaverket

$
0
0

Vid Käppalaverket på Lidingö renas avloppsvatten från mer än en halv miljon människor i elva kommuner norr och öster om Stockholm. Här finns sedan starten 1969 två rötkammare där slam från reningen av avloppsvattnet rötas och bildar biogas. Belastningen på verket och de båda rötkamrarna har givetvis ökat kraftigt sedan dess och nu pågår utbyggnad av en tredje rötkammare för att långsiktigt säkra kapaciteten. 

Illustration ny rötkammare
Ny rötkammare anläggs i underjorden vid Käppalaverket.
(Bild från www.kappala.se)

NCC har fått uppdraget att både anlägga den nya rötkammaren och en anläggning för högflödesrening för att klara framtida skärpta reningskrav. Den nya rötkammaren kommer, liksom de två befintliga, att placeras i berg och det är ett omfattande sprängningsarbete för att skapa det nya utrymmet. När det gäller ledningsbygge i berget – mellan ett stigschakt och rötkammaren skall det bl.a. dras el och en del andra installationer – har NCC anlitat Styrud. Sammanlagt rör det sig om 6 stycken genomföringshål i diameter 250 och 400 mm och mellan 7-9 meter som ska tas upp i berget och förutsättningarna är inte de enklaste.

– Vi har haft en diskussion kring metoder för att få till de här genomföringarna på bästa sätt, säger Frida Ovemar som är platschef på NCC. För att kunna utföra borrningar samtidigt som det pågår sprängningsarbete, måste borrutrustningen placeras i det lilla utrymmet i stigschaktet. Det begränsade ju urvalet av metoder.

Frida har tidigare samarbetet med Styrud bland annat vid Citybanan inne i Stockholm och då också mött Andreas Israelsson som är Styruds arbetschef vid Käppala. Andreas bekräftar att bristen på utrymme och det faktum att riggen måste placeras på en byggställning för att komma i läge, är något av en utmaning, tillsammans med tidspress och precision.

– Vi valde kärnborrning, eftersom det är den utrustningen vi kan ta in och placera på det här viset, säger Andreas. Det är dessutom krav på hög precision, med självfall på 2mm/m för några av hålen och det kan vi uppnå med den här metoden.

– Hålen vi borrar här är i dimension 250 och 400 mm, fortsätter Andreas. Det är riktigt grova dimensioner när det gäller kärnborrning.

Kärnborrning från byggställning Dimension 250 resp. 400 mm
Kärnborrning från byggställning. 6 st hål, 7-9 m långa i dimension 250 resp. 400 mm

Att jobba med borrutrustningen på byggställning är inget nytt. Andreas tar upp de omfattande renoveringsarbetena på Årstabron som exempel, där Styrud medverkade och han själv var projektledare. Och arbete vid Käppala är inte heller nytt; 2008 var Styrud här och utförde raiseborrning för 2 ledningskanaler för avlopp, samt tog upp en tunnel på 2×2 meter med hjälp av wiresågning.

Vid Käppala har man stött på ytterligare problem, då själva berget visade sig bjuda tuffare motstånd än väntat. Frida konstaterar att det är mycket hård kvarts i vägen och borrningarna har inte gått så fort som man önskat.

– Nu ser vi till så att maskinen får gå längre dagar, säger Andreas och hoppas på att hinna klart med samtliga hål i tid för de andra arbetena som ska igång i projektet.

Länkar

NCC skriver om projektet på sin hemsida.

Käppalaverket skriver om bygget av ny rötkammare.

 

Vill du veta mer?

Läs mer om Styruds bergarbeten och kontaktuppgifter här!

The post Kärnborrning för ledningsbygge vid Käppalaverket appeared first on Styrud.

God jul och gott nytt år!

Styrud är med när Skellefteå bygger 23 km ny vattenledning

$
0
0

Skellefteå kommun bygger en ny anläggning för dricksvatten i Medle, drygt en mil öster om staden. Det nya vattenverket kommer att ta vatten från marken via brunnar i Slind, Selsforsen, Medle och Klutmark. Vatten kommer även att som komplement tas från älven och infiltreras i marken i Selsforsen för rening och sedan anslutes till grundvattnet där. Från vattenverket i Medle leds vattnet dels till Skellefteå centralort och dels till Slind och ansluts till befintliga nät.

Nytt vattenverk och nya ledningar från Medle till ända i stan
Projektet startade i september 2016 och drivs av Skellefteå kommun i samverkan med entreprenören NCC. Utöver byggnation av nytt vattenverk, är det sammanlagt 23 km dubbla 560-rör som ska ned i marken. Styrud Ingenjörsfirma har fått förtroendet att genomföra de sträckor där schaktfritt ledningbyggande planerats, till exempel vid passager av väg, järnväg och vattendrag. Det nya vattenverket ska tas i bruk 2019.

Översiktsbild ledningsbyggeÖversiktskarta över ledningsbyggets omfattning i Skellefteå.

Johnny Tuoma är Styruds projektledare för projektet  i Skellefteå och gläds både åt gott samarbete och att kunna dra fram ess efter ess ur rockärmen.
  – Vi har haft god kontakt med NCC redan innan kontraktet var i hamn och bidragit med information kring metodval bland annat, säger Johnny. Och nu när projektet är igång medverkar vi med ett flertal av våra metoder, som hammarborrning, augerborrning och styrd borrning till exempel.

Metodvalen styrs av förutsättningar i mark och omgivningar. I dagsläget har 6 sträckor på mellan 18 och 42 meter utförts med augerborrning i dimension 600-800 mm och en hammarborrning under E4 i dimension 800 mm. Dessutom har ett antal sonderingsborrningar utförts för att undersöka markförhållanden där ledningen ska fram.

Augerborrning under Medlevägen.Augerborrning under Medlevägen, 2 x 762 mm.

Mycket är gjort men en hel del återstår. Augern kommer att få jobba vid åtminstone ytterligare två platser där dubbla 600-rör ska passera under väg och cykelbana och under väg 95 ska det bli hammarborrning för dubbla 800-rör. I mars är det dags för ledningsdragning under Klintforsån och Bjurån – två borrningar på resp. plats och en sammanlagd sträcka på ca 900 meter. Till den här delen används en av Styruds lite större riggar för styrd borrning, en D100-maskin från Vermeer.

  – Vi är ju utspridda över landet och jag tycker det känns bra att både finnas till hands nära kunderna och att kunna leverera de resurser som behövs där de behövs.
…för inget projekt är ju det andra likt, konstaterar Johnny.

 

Vill du veta mer?

Läs mer om Schaktfritt ledningsbyggande på Styruds vis och hitta en kontaktperson nära dig:
Klicka här!

 

Läs om projektet på Skellefteå kommuns hemsida

 

 

The post Styrud är med när Skellefteå bygger 23 km ny vattenledning appeared first on Styrud.

Dag- och spillvatten vid Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg

$
0
0

Ett nytt, supermodernt barnsjukhus håller på att ta form intill Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg och efter upprustning kommer också de befintliga lokalerna att anslutas till det nya sjukhusets byggnader. NCC och Västfastigheter samarbetar i partnering kring den nya fastigheten som anläggs med mycket höga miljökrav. Styrud har fått förtroendet bidra med sin expertis när det gäller ledningsbyggande.

Rasmus Krantz är Styruds projektledare för projektet vid Barnsjukhuset och menar att det rör sig om ett klassiskt system för dag- och spillvatten.
– Styrud har fått i uppdrag att anlägga ett nytt ledningsnät för dag- och spillvatten, berättar Rasmus, och här vid Östra Sjukhuset är markförhållandena sådana, att sänkbrunnar och betongrörstryckning är metoder som lämpar sig utmärkt.

Sänkbrunn   Sänkbrunnar vid barnsjukhuset

Första etappen omfattar 7 sänkbrunnar och 6 rörtryckningar. Brunnarna tillverkas i dimensioner från1600 till 3200 mm och blir ner till 8 meter djupa. Mellan brunnarna utförs rörtryckningar i dimensioner från 300-800 mm och i längder mellan 5 och 60 meter. 2 av brunnarna placeras ovanpå en befintlig bergstunnel för dag- och spillvatten. De gjuts och förankras på berget och därefter sker håltagning ned till tunneln där inkoppling sker. I andra etappen skall resterande 3 brunnar och 5 rörtryckningar utföras.

Arbetet med det nya barnsjukhuset har pågått sedan 2015 och inflyttning sker successivt från nästa år fram till 2020. På Styrud tycker vi det känns väldigt bra att vara en del av viktig samhällsbyggnad med fokus på framtid och miljö!

 

Vill du veta mer?

Läs mer om Schaktfritt ledningsbyggande på Styruds vis och hitta en kontaktperson nära dig:
Klicka här!

Länkar

NCC skriver om projektet på sin hemsida här  och 
Västfastigheter skriver om projektet här.

Styrud har utfört fler jobb på Östra Sjukhuset; 2014 gällde det borrad grundläggning vid byggnation av den nya akutmottagningen som du kan läsa om här.

The post Dag- och spillvatten vid Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg appeared first on Styrud.

Styrud rekryterar: Inköpsansvarig

$
0
0

Vi söker en erfaren inköpare till Styruds huvudkontor i Göteborgbua-ror

Som inköpsansvarig hos Styrud ansvarar du tillsammans med ledningen för vår inköpsstrategi och arbetar med att vidareutveckla våra rutiner för att uppnå ett ännu mer effektivt och lönsamt inköpsarbete. 

Rekrytering sker i samarbete med Experis och vi vill lära känna vår nya kollega så snart som möjligt!
Läs mer om tjänsten här.

The post Styrud rekryterar: Inköpsansvarig appeared first on Styrud.

Viewing all 150 articles
Browse latest View live