Quantcast
Channel: Styrud
Viewing all 150 articles
Browse latest View live

Ledningsbygge för nya stadskärnan i Kungälv

$
0
0

Bygga nytt och bygga om. Då gäller det att förbereda infrastrukturen för nya förutsättningar som ökad kapacitet eller ny sträckning. Just nu pågår stora utvecklingsprojekt i Kungälv, och Styrud är på plats ett av rörtrycknings-teamen för att anlägga nya rör för vatten och avlopp inför kommande förvandling av stadskärnan.

Kungälv kommun bygger för framtiden och tar ett helhetsgrepp på utvecklingen av sin stadskärna. De närmsta åren ska det byggas både bostäder, lekplatser, handel och infrastruktur, samtidigt som de gamla delarna av staden och kulturarvet skall vårdas. Bostäder och kontor och verksamheter ska ha närhet till kollektivtrafik och därför byggs också ett nytt resecentrum som nav. Resecentrum kommer att invigas redan under våren 2018 och stadsdelen beräknas bli klar under 2022-23.

Styruds uppdrag omfattar den här gången drygt 200 meter nya ledningar för dag- och spillvatten för att förbinda nya resecentrum med befintligt nät. Ungefär 120 meter av sträckan förläggs genom betongrörstryckning, som utförs mellan ett antal sänkbrunnar. 6 rör i dimensionerna 400-600-800 mm trycks 40 resp. 80 meter från brunn till brunn. Sammanlagt anlades 7 stycken sänkbrunnar för projektet, varav en kommer att användas som pumpstation.

   
Sänkbrunnar i Kungälv

I tillägg till det schaktfria ledningsbyggandet, läggs ytterligare ca 100 meter rör i spontschakt.

Jimmy Björkqvist är Styruds projektledare, som håller i alla trådar i Kungälv. Han konstaterar att det mesta gått som planerat, men att kanske inte allt gått helt och hållet som på räls. Det har även blivit till att jobba lite i uppförsbacke.

– Vid utsättningen för schakten, har fel koordinater använts, berättar Jimmy. Det gör att en del av rören ligger på fel djup, men allting går att lösa med lite god vilja och bra kommunikation.

Arbetet med ledningar för dag- och spillvatten vid Kungälvs nya resecentrum startade i somras och beräknas vara klart i början av 2018.

 

Länkar:

Kungälvs stadskärna byggs om, läs mer på kungalv.se

Styrud har utfört flera liknande projekt, bland annat vid Drottning Silvias Barnsjukhus och i Kålltorp i Göteborg

 

Vill du veta mer?

Läs mer om Schaktfritt ledningsbyggande på Styruds vis och hitta en kontaktperson nära dig:
Klicka här!

 

 

 

The post Ledningsbygge för nya stadskärnan i Kungälv appeared first on Styrud.


God jul och gott nytt år!

Inköparen – en framgångsfaktor

$
0
0

God fortsättning på det nya året!

Det är våra fantastiska medarbetare som gör Styrud och vi inleder året med att presentera vår inköpare.


Annika Jacobsson

Redan i våras startade rekryteringsprocessen för att finna Styruds nya inköpare och under hösten hade vi nöjet att hälsa Annika Jacobsson välkommen till huvudkontoret i Göteborg.

Annika kommer med gedigen erfarenhet från logistik- och inköpsverksamhet inom ett flertal branscher, närmast från Volvo där hon jobbat både på Cars och bussar. Och med detta kommer kunskap och kompetens som Styrud kommer att ha stor nytta av.

Inköparen är en nyckelperson i en verksamhet som har utmaningar både vad gäller logistik och volym. Styrud utför anläggningsprojekt över hela landet, både på landsbygd och i storstad och det krävs ett ständigt arbete för att säkra kvalitet, leveranssäkerhet och tillgänglighet till kostnader som är rimliga.

Nu har Annika hunnit sätta sig in i Styruds tjänsteutbud och verksamhet och skapat sig en bild av vad som väntar. 

  • – Jag ser fram emot att arbeta i en ny bransch och att få bidra med mina kunskaper och erfarenhet inom inköp och logistik för Styrud-koncernen, säger Annika. Att få vara med och bidra till den positiva utveckling som Styrud har känns både stimulerande och som en härlig utmaning.

  • Omväxlande uppgifter från stora investeringar till löpande beställningar – den ena dagen kommer inte att vara den andra lik. 

The post Inköparen – en framgångsfaktor appeared first on Styrud.

Styrud bygger vatten och avlopp när Mölndals stad växer

$
0
0

En mil från Mölndal centrum, idylliskt och lantligt beläget mellan skog och sjö ligger Tulebo – ett litet samhälle i förvandling. Fler bostäder och ökad befolkningsmängd medför behov av anpassning av ledningsnät för vatten och avlopp. Mölndals kommun har uppdragit åt Styrud att på utförandeentreprenad genomföra byggnation av vatten- och avloppsledningar på en sträcka om 1000 meter och anlägga 2 stycken pumpstationer.

Områden i omvandling – en påfrestning för miljön
Områden i omvandling är benämningen på glesbygd eller områden med fritidshus som i allt större omfattning omvandlas till mer och tätare bebyggelse och säsongsvistelse blir i stället boende året runt. Detta ställer givetvis helt andra krav på dimension och kapacitet på serviceanordningar som till exempel vatten och avlopp. VA-försörjningen består ofta av enskilda lösningar klarar inte den ökade belastningen från helårsboende vilket medför ökade utsläpp till sjöar och vattendrag.
Även i Mölndals stad finns områden i omvandling och sedan 2014 har man här en fastlagd strategi för anpassning av VA-nätet. Syftet med strategin är att åtgärda problem med ökade utsläpp genom att bygga ut kommunalt vatten och avlopp till de områden där de enskilda avloppsanläggningarna anses ha en negativ påverkan på miljön.

Nya ledningar för dricksvatten och spillvatten
Lars Preinfalk som är Styruds platschef bjuder på fika i den lilla byggboden och berättar om projektet. Det är många delar som ingår och han poängterar vikten av att se till helheten och att hantera alla ingående delmoment på väg mot slutmålet; en godkänd installation och en nöjd kund.

”-Lars Preinfalk må vara platschef, men det är jag som bestämmer!”

Av den totala ledningssträckan på 1000 m, utfördes schaktfritt ledningsbygge på 700 m. Uppdraget inleddes med att etablera D100, en av Styruds större riggar för styrd borrning och borrning av två parallella hål genomfördes. Ett PE-rör på 160 mm för vatten och ett med dimension 200 mm för spill drogs hem. Det råder besvärliga markförhållanden i området och i borrlinjen stötte man på både berg och block.

– Vid ett parti beslöt vi att ta till sprängning, berättar Lars och det var ju ett extra inslag som med nödvändiga förberedelser och besiktningar rubbade vår tidsplan. Men verkligheten vinner över teorier och man får göra det bästa av situationen.

De två brunnarna för pumpstationer har kommit på plats. I beställningen var det planerat för en prefabricerad brunn men då de lösa massorna gjorde det omöjligt att schakta, fick det i stället bli en platsgjuten sänkbrunn med 3,2 m invändig diameter och 6 m djup. För att inte brunnen ska flyta upp, är den vattenfylld tills botten kommit på plats. Dykare och specialbetong är lösningen för att gjuta 1.5 m tjock botten i sänkbrunn. Definitivt inget nöjesdyk…
Den andra pumpstationen byggs i en glasfiberbrunn, som schaktats ned. En lite enklare procedur.

Utmaningar och envishet
Markförhållanden kan orsaka problem på väldigt många vis, för den som utför anläggning under markytan. I Tulebo har vi haft exempel på både för hårt och för mjukt och blött. För sträckan på 300 meter öppen schakt, har omfattande säkerhetsåtgärder fått vidtas för att garantera arbetsmiljön för personalen. Av utrymmesskäl gick det inte att genomföra säkra lutningar i tillräcklig omfattning i den blöta, tunga leran. Gamla stengärdesgårdar och träd får inte skadas. Schakten har i stället säkrats med kojapo-spont; två spontlådor som flyttas successivt allteftersom arbetet framskrider.


Block i ledningssträckan har gjort att det blivit en avvikelse i borrlinjen och ledningen som drogs med hjälp av styrd borrning har fått bakfall. Detta åtgärdas genom att frilägga rören där de ska anslutas till sänkbrunnen och justera läget.

– Även detta schakt är en utmaning, förklarar Lars. Det rör sig om mycket lösa och blöta massor och mycket vatten, även om vi tillfälligt leder förbi vattnet från bäcken. Här använder vi oss av rejäl stålspont och vi har sänkt marknivån med 1 m intill schaktet för att avlasta trycket mot sponten.

– Allting går att lösa med samarbete och god vilja! 

Med de nya ledningarna för dricksvatten och spillvatten kan fastigheterna i Tulebo inom kort kopplas till det kommunala vatten- och avloppsnätet.

 

Vill du veta mer?

Läs mer om Schaktfritt ledningsbyggande på Styruds vis och hitta en kontaktperson nära dig:
Klicka här!

Länkar:
Mölndals stad om vatten och avlopp i omvandlingsområden

The post Styrud bygger vatten och avlopp när Mölndals stad växer appeared first on Styrud.

Studiebesök – för dig som vill se med egna ögon

$
0
0

Avancerad borrning är vår vardag sedan 1978 och vi på Styrud delar vi gärna med oss av det vi kan bäst, till exempel genom studiebesök och seminarier. Ju mer vi kan sprida informationen om möjligheter med olika metoder för schaktfri ledningsbyggnad och bergarbeten, desto bättre förutsättningar att skapa effektiva projekt som är både ekonomiskt och miljömässigt hållbara.

Välkommen på arbetsplatsbesök
När tillfälle ges, arrangerar Styrud seminarier eller studiebesök för att sprida kunskap om anläggningsarbete på Styruds vis. Är du intresserad av att få veta mer om schaktfritt ledningsbygge eller något av våra andra områden, så välkommen att höra av dig till info@styrud.se

 
  • Schaktfritt ledningsbyggande
  • Tunnelanslutningar
  • Wiresågning
  • Borrade pålar

 

Ett uppskattat arbetsplatsbesök arrangerat av medarbetarna i Stockholm.

The post Studiebesök – för dig som vill se med egna ögon appeared first on Styrud.

Borrade pålar för bro i Vega

$
0
0

4 stycken rejäla stålkärnepålar kommer att ingå i fundamentet till en ny pendeltågsstation i Haninge utanför Stockholm. Bygger man nytt i ett område som tidigare varit ett gammalt kärr, är det en trygghet att veta att pålarna borrats ned och sitter ordentligt förankrade i rent berg.

Vega – en helt ny stadsdel i Haninge. Illustration från trafikverket.se

En helt ny stadsdel växer fram
I Haninge kommun söder om Stockholm håller en helt ny stadsdel på att byggas med ca 3.000 bostäder samt arbetsplatser och skolor. För att skapa möjligheter för fortsatt utveckling bygger Trafikverket med Sveab som entreprenör en ny pendeltågstation längs Nynäsbanan. En storvinst för miljön, då pendling med bil beräknas minska med 800 resor dagligen.

Grundläggning med stora utmaningar
Geotekniken i området bjuder på stora prövningar för konstruktörer och anläggare. En del slagna pålar har fått beräknas på nytt och ibland göras om. Även logistiken med stora tunga maskiner och transporter har varit en nöt att knäcka för entreprenören.
Styrud har fått förtroendet att utföra borrade stålkärnepålar för 4 stycken brostöd. Eftersom borrningen utförs i vad som varit ett kärr, innebar det enorma mängder vatten att hantera under processen. Stålpålarna borras ned och förankras i friskt berg, vilket inte var det enklaste just här. Berget är av dålig kvalitet, vilket betyder att man fått borra ned mellan 3 och 6 meter för att komma till riktigt friskt berg.

 

Pålitliga pålar
Pålarna som borrats ned med hjälp av Styruds stora, finska borrigg är mellan 35-40 m djupa, har en diameter på 816 mm och en godstjocklek på 20 mm. Skarvning av pålarna genomfördes med svetsning i hög klass – EXC3 – som kräver 16 timmars kyltid innan svetsskarven kan kontrolleras och borrningen fortsätta. Stor noggrannhet har genomsyrat hela projektet. Med pålarna på plats har rakthetsmätning genomförts med Inclinometer och stötvågsmätning gjordes med IHC-S120 hydraulhejare. Pålarna avslutades 3,5 meter upp i luften mätt från marknivå. Totalt gick det åt 80m3 betong för att fylla pålarna. Topplåtarna är 5 cm tjocka och ligger som kronan på verket.

Under 6 veckor pågick arbetet med de borrade pålarna och 2019 står pendeltågsstationen klar för resande.

 

Länkar

Information om pendeltågsstationen på Trafikverkets hemsida

Om Vega på Haninge kommuns hemsida

Vill du veta mer

Klicka här  för att läsa mer om Grundläggning på Styruds vis och hitta en kontaktperson nära dig

The post Borrade pålar för bro i Vega appeared first on Styrud.

Fjärrkyla under Göta älv med Styrud i trepartsprojekt

$
0
0

Göteborg Energi inleder nu projektet att bygga ut fjärrkylanätet i centrala Göteborg. Detta är första delen av Göteborg Energis utbyggnad av fjärrkyla som väntas pågå till år 2035. Projektet genomförs i samverkansform där Styrud och BAB Rörtryckning är de entreprenörer som fått förtroende att ingå i detta utmanande trepartsprojekt.

Ringledning dras under älven
Fjärrkyla och fjärrvärme innebär i korthet att vatten kyls resp. värms i en central anläggning för att sedan distribueras till de abonnerande fastigheterna via ett ledningsnät. Fjärrkylaprojektet som nu dras igång är en investering på ungefär 450 miljoner kronor och är en viktig del i framtidens hållbara energisystem.

Bland annat kommer nya ledningar att dras under Göta älv för att skapa en ringledning som kan leverera fjärrkyla till hela Älvstaden. Ledningsbygge under både Göta älv och Hamnkanalen är något som Styrud utfört ett flertal gånger förut, men detta projekt är mer omfattande än så. För att klara genomförandet på bästa sätt har Göteborg Energi valt att skapa ett trepartsprojekt med två entreprenörer.
– Projektet innebär ett omfattande arbete i stadsmiljö med utmaningar som kräver nya tankebanor. Att Göteborg Energi har valt att genomföra projektet i samverkansform är väldigt positivt. Det innebär att två kunniga företag inom schaktfritt ledningsbyggande i Sverige presterar tillsammans med Göteborg Energi som ett team, där ingen enskild aktör är lika smart som teamet tillsammans är, säger Johan Blomdahl, som är regionchef på Styrud.

   
Foton från ett tidigare fjärrkylaprojekt i centrala Göteborg som Styrud genomfört åt Göteborg Energi.

Vad händer nu
I januari inleddes projektets fas 1 med projektering, ett arbete som kommer att pågå fram till juni. Utförandefasen startar sedan efter sommaren, det vill säga byggstart hösten 2018 och den här delen av projektet beräknas vara klar 2020.
Görgen Johansson som är Styruds projektchef ser fram emot fjärrkylaprojektet och allt vad det kommer att föra med sig under de kommande två åren. Görgen var även projektchef under det nyligen avslutade samverkansprojektet Norra Kuststammen, som Styrud genomförde i partnering med Vivab.
– Det är väldigt roligt att få användning av erfarenheter och kunskaper från projektet i Varberg. Och just nu håller projektgruppen precis på att ta form och de nya teamen lär känna varann. Det är alltid en positiv och inspirerande fas av ett nytt projekt, säger Görgen.

Vill du veta mer?

Läs mer om ledningsbyggande på Styruds vis och hitta en kontaktperson nära dig:
Klicka här!

För ytterligare information om Fjärrkylaprojekt med Göteborg Energi:
Görgen Johansson – Projektchef
MOBIL  0706-95 86 33
E-POST gorgen.johansson@styrud.se

 

Länkar:

Pressrelease från Göteborg Energi

Läs mer om samverkansprojektet Norra Kuststammen

 

The post Fjärrkyla under Göta älv med Styrud i trepartsprojekt appeared first on Styrud.

Styrud rekryterar: Kärnborrare i Norr

$
0
0

Styrud Arctic är Styruds nordligaste gren och har sin verksamhet byggd kring gruvor och prospektering. Det är full aktivitet i gruvområdena och vi efterlyser yrkesarbetare till att bemanna riggarna under jord.

Just nu söker vi främst dimantborrare med erfarenhet från underjordsarbete.
Läs mer här och välkommen med ansökan!

 

 

.

The post Styrud rekryterar: Kärnborrare i Norr appeared first on Styrud.


Sänkbrunn som fundament i historisk miljö

$
0
0

En ny hiss skall byggas intill Skansbron som går över Hammarbyslussen i Stockholm. Skansbron togs i bruk 1925 och ingick i det för den tiden enorma infrastrukturprojektet Hammarbyleden. Nya installationer vid gamla konstruktioner kräver lite extra försiktighet och emellanåt också lösningar utanför gängse praxis. Styrud har fått förtroendet att utföra grundläggning för den nya hissen, ett nybygge som inte får inte påverka vare sig brons eller slussens fundament.

Hammarbyslussen 1926

Hissen vid Skansbron byggs alldeles intill brons ena fäste och givetvis har geoteknisk undersökning föregått planeringen, men med en 100-årig konstruktion vet man ändå inte exakt hur det förhåller sig. En skada på befintlig konstruktion skulle i värsta fall kunna leda till påverkan på Mälarens reglering.

Utmanande geoteknik
Hur kan man då utföra grundläggning med minsta möjliga påverkan på omgivande jordlager och befintliga konstruktioner? Lösningen för hissen vid Hammarbyslussen blev en sänkbrunn! Vanligen anläggs en sänkbrunn genom att antingen prefabricerade eller platsgjutna betongsegment sänks ner till önskat djup genom invändig urschaktning. Vid Skansbron användes istället segment i stål till brunnen. Segmenten tillverkades i 1,5-metersbitar och svetsades ihop successivt på plats och sänktes genom invändig, mycket försiktig schaktning.

Stålsegment till sänkbrunnen

  •  – Det har tagit två veckor från byggstart till färdig brunn, berättar Stefan Björnson som var Styruds platschef under projektet. Den färdiga brunnen är 3 m i diameter och 5,5 m djup och är nu fylld med betong.

  • Hissen vid Skansbron kommer alltså att vila tryggt ovanpå en mycket grov och stabil stålpåle, som anlagts utan vare sig vibrationer eller annan påverkan på de omkringliggande befintliga konstruktionerna.

Sänkbrunnen vid Hammarbyslussen som fylls med betong och blir fundament för hiss

 

Vill du veta mer

Här finns mer information om sänkbrunnar, som vanligen används inom schaktfritt ledningsbygge.

Här kan du läsa mer om grundläggning med borrade metoder på Styruds vis.

 

The post Sänkbrunn som fundament i historisk miljö appeared first on Styrud.

Styrud rekryterar: Projektledare i Stockholm

$
0
0

I Stockholm rekryterar vi fler projektledare för att effektivt och framgångsrikt driva och genomföra våra projekt. Styrud arbetar i allt från enkla projekt och enstaka metoder, till helhetslösningar med totalansvar.

Vill du medverka till ansvarsfullt och hållbart samhällsbyggande?

Kollegorna i Stockholm väntar med spänning på nya arbetskamrater. För en nyfiken och energisk projektledare med erfarenhet från anläggningsbranschen finns möjlighet till ett nytt steg i karriären.
Du får gärna ha kunskap inom ledningsbygge med schaktfria metoder men det är inget krav. 

Läs mer om tjänsten här och välkommen med din ansökan!

The post Styrud rekryterar: Projektledare i Stockholm appeared first on Styrud.

3 km ny ledning och kanske nytt rekord i Skåne

$
0
0

Staffanstorps kommun väljer schaktfria metoder när nu VA-systemet på landsbygden mellan Särslöv och Stora Mölleberga byggs ut. Styrud har fått uppdraget på utförandeentreprenad och genomför ledningsbyggandet med styrd borrning.

Utbyggnaden omfattar huvudledningar och servisledningar för tryckspillvatten och vattenledningar till 9 fastigheter mellan Särslöv och Stora Mölleberga. Det rör sig om en sammanlagd ledningssträcka på ca 3 km under åkrar och vägar. Valet av styrd borrning som metod innebär minsta möjliga åverkan och minimal störning för fastighetsägare och verksamheter i området. Utöver själva ledningen skall även brunnar för LTA-stationer och ett fläkthus byggas. I skrivande stund är större delen av borrningarna genomförda och ledningarna på plats och det är övriga kringarbeten som återstår.

  
Ledningsbygge på landsbygden utanför Staffanstorp. Peter och Christer vid sin DW4020.

Borrningarna har utförts med en DW4020, spakad av Styruds erfarna borrare Christer Andersson och Peter Jönsson. Ledningssträckan var uppdelad i ett flertal delsträckor på mellan 70 och ända upp till 560 m och med ledningar i olika dimensioner från 75 mm ned till 32 mm.
Vintern har inte varit nådig i Skåne och projektet kom igång lite sent. Men när det väl var igång, gick det undan och på en knapp månad har 3 km ledning kommit på plats. Adam Ravn, arbetsledare för Styrud är mycket nöjd med hur borrningarna genomförts.

– Fantastiskt smidigt genomfört, konstaterar Adam, och mest imponerande är den långa borrningen på 560 meter – det måste nog vara någon sorts rekord!
– En extremt lång sträcka för ledningar i så pass liten dimension, förklarar Adam. 40-slangar har ju en begränsning för hur mycket dragkrafter de tål – 600 kg ca – och när bara borrstängerna väger 10 ton… Här krävdes verkligen skicklighet och fingertoppskänsla. Otroligt bra jobbat av Christer och Peter!

Nu återstår arbetet med hopkopplingar och LTA-stationer och allt kommer att vara klappat och klart innan sommaren.

 

Vill du veta mer?

Läs mer om Schaktfritt ledningsbyggande på Styruds vis och hitta en kontaktperson nära dig:
Klicka här!

The post 3 km ny ledning och kanske nytt rekord i Skåne appeared first on Styrud.

Styrud och GDPR

$
0
0

Även vi på Styrud har rannsakat oss själva och sett över våra system och rutiner inför att EU:s nya dataskyddsförordning GDPR träder i kraft idag. Syftet är att du ska kunna känna dig trygg med hur vi använder de uppgifter vi har om dig.

Skäl för användning, vad vi sparar och hur vi hanterar data
Vi respekterar din integritet och skyddar de personuppgifter som vi behandlar. Vi sparar kontaktuppgifter till pågående och tidigare affärskontakter för att uppfylla affärsmässiga krav och för riktad marknadsföring och vi sparar uppgifter från personer som medverkat i rekryteringssammanhang, så länge processen är aktuell eller så länge den medverkande önskar. 
Vi behandlar inga känsliga personuppgifter (särskilda kategorier av personuppgifter) och vi förmedlar aldrig dina uppgifter till tredje man.

Dina val och rättigheter
Du är alltid välkommen att höra av dig med dina frågor och funderingar. Du har rätt att veta vilka personuppgifter vi behandlar om dig och kan begära en kopia. Du har också rätt att få felaktiga personuppgifter om dig korrigerade och du kan be oss att radera dina personuppgifter. Du kan när som helst välja att avregistrera dig från utskick och i samband med det upphör vår databehandling för ovan angivna ändamål och vi tar bort dina personuppgifter från vårt register.

Vi på Styrud strävar efter att vara en seriös partner och vi vill att vårt namn och varumärke förknippas med trygghet och förtroende.
Du kan alltid nå oss via info@styrud.se.

 

Vill du läsa vår fullständiga integritetspolicy, finns den här

Och vill du veta mer om GDPR kan du läsa mer på Datainspektionens hemsida.

 

The post Styrud och GDPR appeared first on Styrud.

Nyckeln till framgång – på Styruds vis

$
0
0

Hur håller man hjulen rullande och borrkronorna snurrande i en verksamhet där maskiner och fordon ständigt är igång och oftast i tuffa miljöer? Det kan verka som ett mysterium, men nyckeln till Styruds framgång är varken hokus pokus eller ens en företagshemlighet.

Medarbetare med kompetens och engagemang
Se där! Där har vi svaret i fetstil. Medarbetare med kompetens och engagemang är nyckeln till framgång oavsett bransch. Så enkelt! Men ändå den kanske största utmaningen i företagsvärlden idag. Att hitta och inte minst, att entusiasmera och behålla guldkornen som bidrar med det där lilla extra. Att låta medarbetare växa och bidra med sin hela potential.

På Styrud har vi inte bara några guldkorn, utan en hel guldgruva och en viktig åder i den gruvan är verkstaden i Herrljunga. Den nyckeln har faktiskt ingen annan på sin knippa och det är en framgångsfaktor som heter duga.

Med rötterna i Herrljunga och grenar över hela landet
Det var i Herrljunga sagan om Styrud Ingenjörsfirma startade för 40 år sedan. Ett par brunnsborrare bestämmer sig för att satsa på tvären i stället för vertikalt och skaffar sig utrustning för horisontell rördrivning. Pionjärer på den svenska marknaden. En relativt ny teknik för ledningsbyggande och det blev ganska mycket ”lära genom att göra” och reparationer fixade man för det mesta själva.

I grannbyn låg en liten verkstad med mycket kunnande. Jerry Granberg var en av delägarna och bland kunderna fanns en del borrföretag. Det blev så att Jerry och hans kompanjon fick ägna allt mer tid åt borrtekniska utmaningar, både för att reparera utrustning, förbättra detaljer och ibland helt enkelt uppfinna nytt. 2002 köptes verkstaden av Styrud och verksamheten flyttades till Herrljunga. Jerry kom med och var förmodligen det mest värdefulla inventariet. Och han är kvar! Uppfinnare och konstruktör och mycket lojal medarbetare med helt unik kompetens kring borrutrustning in i minsta kugge och ventil.

   
Jerry Granberg och Fredrik Ström på verkstaden i Herrljunga

 – Vi är här för att lösa borrarnas problem, säger Jerry anspråkslöst. Det är en fri arbetsplats och det är roligt med problemlösning. Fast ibland önskar man nästan att det fanns ett facit att kika i, fortsätter han och skrattar.

De flesta lösningarna hittar man i dialog kollegor emellan. Det är när man bollar sina tankar med en någon på samma våglängd, som lösningarna kommer.

Fredrik Ström är verkstadschef, också han en trotjänare med sina 18 anställningsår på Styrud, och det är Fredrik och Jerry som är varandras bollplank. Till sin hjälp har de också Reine Olsson, som är en lysande stjärna vid svarven och så Evald Alveljung, som är senaste tillskottet i guldgruvan och just nu yngsta stjärnan på företaget.

Logistik – flaskhals eller raketbränsle
En bit bortanför verkstaden i Herrljunga ligger ”Sågen”, där Styrud har sitt lager och som är en synnerligen viktig kugge i verksamhetens maskineri. På ”Sågen” finns rörlagret, borrkronor, rymmare, bentonit och annat nödvändigt för projekten.

Peter Kylén som basar över ”Sågen”, är en sådan där nyckelspelare som man väldigt gärna vill ha med på plan när matcher ska vinnas. Peter har varit med på resan sedan 1985 och är den som har koll på…allt. Här kapas rör till rätt längd och rätt borrutrustning plockas ihop till resp. ekipage som ska ut på uppdrag. När allting ligger färdigt, sparas mycket tid i projektet och man kan snabbt komma igång med produktion och snabbare komma vidare till nästa kund.

    
Peter Kylén och Sågen

  •  – Telefonen ringer precis hela tiden, säger Peter och ofta kan det vara akut – något som måste beställas och tas fram i rödaste rappet.

I de lägena är det ovärderligt med medarbetare som vet exakt vad som behövs och hur att få fram det. Peter kan borrutrustning på sina fem fingrar och har koll på läget.

  •  – Ordning och reda är A och O, utbrister Peter!
  •  

Det är något visst med just den här verkstaden
Vad är det som pågår här på dagarna och vad är det som gör den här verkstaden i Herrljunga speciell?

  •  – Det vi gör här går inte att köpa, konstaterar Fredrik enkelt.

Löpande underhåll och reparationer står givetvis på menyn – driftssäkerhet är en trygghet i projekten och sparar pengar i längden. Borriggar och fordon måste hållas igång och det blir förstås också en och annan akutreparation. Men framför allt ligger fokus på förbättringar – att hela tiden söka nya vägar och optimera utrustningen för ökad säkerhet och effektivitet.

  •  – Man vill ju alltid bli bättre på det man gör, säger Fredrik. Vi funderar hela tiden på hur vi kan modifiera riggar och utrustning för att finslipa och förbättra. Till exempel skapa bekvämare arbetsställningar, begränsa antalet lyft och arbetsmoment och minska vibrationer och buller. Och med bibehållen, eller helst bättre prestanda!

Fredrik är inte alltid helt nöjd med den utrustning som finns att köpa på marknaden, så i Styruds verkstad bedrivs också ett tämligen omfattande utvecklingsarbete och ren nytillverkning. Sådant som inte går att köpa…

StyroRock Navigator är ett exempel på uppfinnarådran. Två borrare stötte på problem vid styrd borrning där materialet var för hårt. ”Vi behöver ett sätt så vi kan komma igenom berg även vid styrd borrning.” Jerry lade pannan i djupa veck tillsammans med borrarna och efter en del funderande, byggande och några mer eller mindre lyckade test på bakgården var succén ett faktum; StyroRock Navigator var född och Styrud tog patent på lösningen (som riggtillverkaren Ditch Witch sedermera köpte). Men det är fortfarande Styrud som har expertisen på området! Med StyroRock har berget blivit en genväg i stället för ett hinder vid ledningsbygge.

Styrd borrning genom berg med StyroRock i Göteborg

Senaste utvecklingsprojektet var att bygga om en gammal liggarbalk; en 80-talsmaskin som nu fått en totalgenomgång och en rejäl uppgradering vad gäller driftssäkerhet och arbetsmiljö. Den har bland annat försetts med radiostyrning, ny mast, nytt underrede, ett nykonstruerat utkast för borrkaxet, ny injektor för jämn oljetillförsel, samt nödstopp för lufttillförsel.

Under vintern har man också hunnit med att bygga en ny pumpstation för bentonit. En enhet som kan användas separat och som frigör kraft åt borriggen. Pumpstationen är byggd ”på lediga stunder” av en begagnad lastbilsmotor och delar från en skrotad borrigg. Effektivt, nytänkande och återvunnet på samma gång!

    
Liggarbalk och pumpstation redo att gå ut i produktion.

Yrkesstolthet och utmaningar
Ja, vad är det som driver människor? När det gäller kollegorna på Styrud i Herrljunga verkar svaret vara yrkesstolthet och att växa med nya utmaningar. Det är segerns sötma, var gång en ny idé omsätts i verkligheten.

  •  – Vi har fördelen av att det finns resurser att ta tillvara på synpunkter och idéer från våra kollegor på riggarna, konstaterar Fredrik. Det ger ju en styrka.

Här finns kreativitet och fantasi så det räcker och lägger man ihop det med stor kompetens inom mekanik och hydraulik, kombinerat med unik erfarenhet från borrbranschen – då har man en nyckel till framgång.

Jerry börjar trappa ner och ser pensionen närma sig. Han övar på att vara pensionär en dag i veckan och Styrud har helt klart en utmaning i att hitta ersättare för en sådan kunskapsbank.

The post Nyckeln till framgång – på Styruds vis appeared first on Styrud.

Studiebesök – för dig som vill se med egna ögon

$
0
0

Avancerad borrning är vår vardag sedan 1978 och vi på Styrud delar vi gärna med oss av det vi kan bäst, till exempel genom studiebesök och seminarier. Ju mer vi kan sprida informationen om möjligheter med olika metoder för schaktfri ledningsbyggnad och bergarbeten, desto bättre förutsättningar att skapa effektiva projekt som är både ekonomiskt och miljömässigt hållbara.

Välkommen på arbetsplatsbesök
När tillfälle ges, arrangerar Styrud seminarier eller studiebesök för att sprida kunskap om anläggningsarbete på Styruds vis. Är du intresserad av att få veta mer om schaktfritt ledningsbygge eller något av våra andra områden, så välkommen att höra av dig till info@styrud.se

  • Schaktfritt ledningsbyggande
  • Tunnelanslutningar
  • Wiresågning
  • Borrade pålar

Ett uppskattat arbetsplatsbesök arrangerat av medarbetarna i Stockholm.

Inlägget Studiebesök – för dig som vill se med egna ögon dök först upp på Styrud.

Borrade pålar för bro i Vega

$
0
0

4 stycken rejäla stålkärnepålar kommer att ingå i fundamentet till en ny pendeltågsstation i Haninge utanför Stockholm. Bygger man nytt i ett område som tidigare varit ett gammalt kärr, är det en trygghet att veta att pålarna borrats ned och sitter ordentligt förankrade i rent berg.

Vega – en helt ny stadsdel i Haninge. Illustration från trafikverket.se

En helt ny stadsdel växer fram
I Haninge kommun söder om Stockholm håller en helt ny stadsdel på att byggas med ca 3.000 bostäder samt arbetsplatser och skolor. För att skapa möjligheter för fortsatt utveckling bygger Trafikverket med Sveab som entreprenör en ny pendeltågstation längs Nynäsbanan. En storvinst för miljön, då pendling med bil beräknas minska med 800 resor dagligen.

Grundläggning med stora utmaningar
Geotekniken i området bjuder på stora prövningar för konstruktörer och anläggare. En del slagna pålar har fått beräknas på nytt och ibland göras om. Även logistiken med stora tunga maskiner och transporter har varit en nöt att knäcka för entreprenören.
Styrud har fått förtroendet att utföra borrade stålkärnepålar för 4 stycken brostöd. Eftersom borrningen utförs i vad som varit ett kärr, innebar det enorma mängder vatten att hantera under processen. Stålpålarna borras ned och förankras i friskt berg, vilket inte var det enklaste just här. Berget är av dålig kvalitet, vilket betyder att man fått borra ned mellan 3 och 6 meter för att komma till riktigt friskt berg.

Pålitliga pålar
Pålarna som borrats ned med hjälp av Styruds stora, finska borrigg är mellan 35-40 m djupa, har en diameter på 816 mm och en godstjocklek på 20 mm. Skarvning av pålarna genomfördes med svetsning i hög klass – EXC3 – som kräver 16 timmars kyltid innan svetsskarven kan kontrolleras och borrningen fortsätta. Stor noggrannhet har genomsyrat hela projektet. Med pålarna på plats har rakthetsmätning genomförts med Inclinometer och stötvågsmätning gjordes med IHC-S120 hydraulhejare. Pålarna avslutades 3,5 meter upp i luften mätt från marknivå. Totalt gick det åt 80m3 betong för att fylla pålarna. Topplåtarna är 5 cm tjocka och ligger som kronan på verket.

Under 6 veckor pågick arbetet med de borrade pålarna och 2019 står pendeltågsstationen klar för resande.

 

Inlägget Borrade pålar för bro i Vega dök först upp på Styrud.


Fjärrkyla under Göta älv med Styrud i trepartsprojekt

$
0
0

Göteborg Energi inleder nu projektet att bygga ut fjärrkylanätet i centrala Göteborg. Detta är första delen av Göteborg Energis utbyggnad av fjärrkyla som väntas pågå till år 2035. Projektet genomförs i samverkansform där Styrud och BAB Rörtryckning är de entreprenörer som fått förtroende att ingå i detta utmanande trepartsprojekt.

Ringledning dras under älven
Fjärrkyla och fjärrvärme innebär i korthet att vatten kyls resp. värms i en central anläggning för att sedan distribueras till de abonnerande fastigheterna via ett ledningsnät. Fjärrkylaprojektet som nu dras igång är en investering på ungefär 450 miljoner kronor och är en viktig del i framtidens hållbara energisystem.

Bland annat kommer nya ledningar att dras under Göta älv för att skapa en ringledning som kan leverera fjärrkyla till hela Älvstaden. Ledningsbygge under både Göta älv och Hamnkanalen är något som Styrud utfört ett flertal gånger förut, men detta projekt är mer omfattande än så. För att klara genomförandet på bästa sätt har Göteborg Energi valt att skapa ett trepartsprojekt med två entreprenörer.
– Projektet innebär ett omfattande arbete i stadsmiljö med utmaningar som kräver nya tankebanor. Att Göteborg Energi har valt att genomföra projektet i samverkansform är väldigt positivt. Det innebär att två kunniga företag inom schaktfritt ledningsbyggande i Sverige presterar tillsammans med Göteborg Energi som ett team, där ingen enskild aktör är lika smart som teamet tillsammans är, säger Johan Blomdahl, som är regionchef på Styrud.

Foton från ett tidigare fjärrkylaprojekt i centrala Göteborg som Styrud genomfört åt Göteborg Energi.

Vad händer nu
I januari inleddes projektets fas 1 med projektering, ett arbete som kommer att pågå fram till juni. Utförandefasen startar sedan efter sommaren, det vill säga byggstart hösten 2018 och den här delen av projektet beräknas vara klar 2020.
Görgen Johansson som är Styruds projektchef ser fram emot fjärrkylaprojektet och allt vad det kommer att föra med sig under de kommande två åren. Görgen var även projektchef under det nyligen avslutade samverkansprojektet Norra Kuststammen, som Styrud genomförde i partnering med Vivab.
– Det är väldigt roligt att få användning av erfarenheter och kunskaper från projektet i Varberg. Och just nu håller projektgruppen precis på att ta form och de nya teamen lär känna varann. Det är alltid en positiv och inspirerande fas av ett nytt projekt, säger Görgen.

Inlägget Fjärrkyla under Göta älv med Styrud i trepartsprojekt dök först upp på Styrud.

Styrud rekryterar: Kärnborrare i Norr

$
0
0

Styrud Arctic är Styruds nordligaste gren och har sin verksamhet byggd kring gruvor och prospektering. Det är full aktivitet i gruvområdena och vi efterlyser yrkesarbetare till att bemanna riggarna under jord.

Just nu söker vi främst dimantborrare med erfarenhet från underjordsarbete.

 

 

.

Inlägget Styrud rekryterar: Kärnborrare i Norr dök först upp på Styrud.

Sänkbrunn som fundament i historisk miljö

$
0
0

En ny hiss skall byggas intill Skansbron som går över Hammarbyslussen i Stockholm. Skansbron togs i bruk 1925 och ingick i det för den tiden enorma infrastrukturprojektet Hammarbyleden. Nya installationer vid gamla konstruktioner kräver lite extra försiktighet och emellanåt också lösningar utanför gängse praxis. Styrud har fått förtroendet att utföra grundläggning för den nya hissen, ett nybygge som inte får inte påverka vare sig brons eller slussens fundament.

Hammarbyslussen 1926

Hissen vid Skansbron byggs alldeles intill brons ena fäste och givetvis har geoteknisk undersökning föregått planeringen, men med en 100-årig konstruktion vet man ändå inte exakt hur det förhåller sig. En skada på befintlig konstruktion skulle i värsta fall kunna leda till påverkan på Mälarens reglering.

Utmanande geoteknik
Hur kan man då utföra grundläggning med minsta möjliga påverkan på omgivande jordlager och befintliga konstruktioner? Lösningen för hissen vid Hammarbyslussen blev en sänkbrunn! Vanligen anläggs en sänkbrunn genom att antingen prefabricerade eller platsgjutna betongsegment sänks ner till önskat djup genom invändig urschaktning. Vid Skansbron användes istället segment i stål till brunnen. Segmenten tillverkades i 1,5-metersbitar och svetsades ihop successivt på plats och sänktes genom invändig, mycket försiktig schaktning.

Stålsegment till sänkbrunnen

  •  – Det har tagit två veckor från byggstart till färdig brunn, berättar Stefan Björnson som var Styruds platschef under projektet. Den färdiga brunnen är 3 m i diameter och 5,5 m djup och är nu fylld med betong.
  • Hissen vid Skansbron kommer alltså att vila tryggt ovanpå en mycket grov och stabil stålpåle, som anlagts utan vare sig vibrationer eller annan påverkan på de omkringliggande befintliga konstruktionerna.

 

Inlägget Sänkbrunn som fundament i historisk miljö dök först upp på Styrud.

Styrud rekryterar: Projektledare i Stockholm

$
0
0

I Stockholm rekryterar vi fler projektledare för att effektivt och framgångsrikt driva och genomföra våra projekt. Styrud arbetar i allt från enkla projekt och enstaka metoder, till helhetslösningar med totalansvar.

Vill du medverka till ansvarsfullt och hållbart samhällsbyggande?

Kollegorna i Stockholm väntar med spänning på nya arbetskamrater. För en nyfiken och energisk projektledare med erfarenhet från anläggningsbranschen finns möjlighet till ett nytt steg i karriären.

Du får gärna ha kunskap inom ledningsbygge med schaktfria metoder men det är inget krav.

Inlägget Styrud rekryterar: Projektledare i Stockholm dök först upp på Styrud.

3 km ny ledning och kanske nytt rekord i Skåne

$
0
0

Staffanstorps kommun väljer schaktfria metoder när nu VA-systemet på landsbygden mellan Särslöv och Stora Mölleberga byggs ut. Styrud har fått uppdraget på utförandeentreprenad och genomför ledningsbyggandet med styrd borrning.

Utbyggnaden omfattar huvudledningar och servisledningar för tryckspillvatten och vattenledningar till 9 fastigheter mellan Särslöv och Stora Mölleberga. Det rör sig om en sammanlagd ledningssträcka på ca 3 km under åkrar och vägar. Valet av styrd borrning som metod innebär minsta möjliga åverkan och minimal störning för fastighetsägare och verksamheter i området. Utöver själva ledningen skall även brunnar för LTA-stationer och ett fläkthus byggas. I skrivande stund är större delen av borrningarna genomförda och ledningarna på plats och det är övriga kringarbeten som återstår.

Ledningsbygge på landsbygden utanför Staffanstorp. Peter och Christer vid sin DW4020.

Borrningarna har utförts med en DW4020, spakad av Styruds erfarna borrare Christer Andersson och Peter Jönsson. Ledningssträckan var uppdelad i ett flertal delsträckor på mellan 70 och ända upp till 560 m och med ledningar i olika dimensioner från 75 mm ned till 32 mm.
Vintern har inte varit nådig i Skåne och projektet kom igång lite sent. Men när det väl var igång, gick det undan och på en knapp månad har 3 km ledning kommit på plats. Adam Ravn, arbetsledare för Styrud är mycket nöjd med hur borrningarna genomförts.

– Fantastiskt smidigt genomfört, konstaterar Adam, och mest imponerande är den långa borrningen på 560 meter – det måste nog vara någon sorts rekord!

– En extremt lång sträcka för ledningar i så pass liten dimension, förklarar Adam. 40-slangar har ju en begränsning för hur mycket dragkrafter de tål – 600 kg ca – och när bara borrstängerna väger 10 ton… Här krävdes verkligen skicklighet och fingertoppskänsla. Otroligt bra jobbat av Christer och Peter!

Nu återstår arbetet med hopkopplingar och LTA-stationer och allt kommer att vara klappat och klart innan sommaren.

Inlägget 3 km ny ledning och kanske nytt rekord i Skåne dök först upp på Styrud.

Viewing all 150 articles
Browse latest View live


Latest Images